Sønderborg 1863

Olufa FinsenBesøg Sønderborg anno 1863 med borgmesterfruen Olufa Finsen ved din side på en dramatiseret byvandring i den historiske bys midte.

Borgmester Hilmar Finsen og hans kone Olufa, er repræsentanter for den ukuelige overbevisning, som herskede i store dele af den danske befolkning før krigen i 1864 – “førend vi ser Tydskerne foran Dybbøl Skandser, ser vi Svenskere og Nordmænd på dem.” Danskerne havde så udstrakt tillid til, at England, Sverige og Norge ville komme landet til undsætning, at man på ingen måde frygtede krigens komme.

Du ankommer til Sønderborg anno 1863, hvor Olufa Finsen tager vel imod dig. I hendes verden er alt ved det gamle og hun viser med glæde og stolthed byen frem og påpeger de mange forbedringer, hendes mands virke har medført for byen i tiden siden tre-årskrigen; damskibenes anløbsbro, pontonbroen over Alssund, fattighuset i Rebslagergade og indførslen af dansk som offentligt skolesprog.

Hvad hun endnu ikke ved er, at alt vil forandres markant i løbet af bare et år – både for familien Finsen personligt og for Sønderborg by og dens befolkning.

Turen er en dramatiseret rundvisning, hvor en kostumeret guide fortolker Olufa Finsen udfra kilder som f.eks. Finsen-parrets brevvekslinger 1864, historiske kort mv. På halvanden time går turen gennem den centrale del af Sønderborg og afsluttes ved familien Finsens smukke hjem med udsigten mod de danske skanser på Sundeved.